Veilig zwemmen in de Bergse Plassen

De Bergse Plassen in Hillegersberg-Schiebroek (Rotterdam) zijn geen officieel zwemwater zoals bijvoorbeeld de Kralingse Plas. Toch wordt er regelmatig gezwommen in de Bergse Plassen en zien we een toename van het aantal lange-afstand-open-water zwemmers. Stichting Bergse Plassen wilt wat tips geven om veilig te zwemmen in de Bergse Plassen ook al is het geen officieel zwemwater. Stichting Bergse Plassen werkt hiermee samen met Politie Eenheid Rotterdam en 010 Sports. Zwemmen in de Bergse Plassen is altijd voor ieders eigen risico.

Tip 1: Ga nooit alleen zwemmen
Neem iemand mee die met je mee zwemt, vaart of supt. Of zet iemand op de kant die je vanaf daar goed in de gaten kan houden. Mocht er iets gebeuren dan is er altijd iemand die snel te hulp kan schieten.

Tip 2: Let heel goed op wanneer je zwemt in zwemwater waar motor- en zeilboten varen
De afgelopen jaren zien we een toename van het aantal waterrecreanten op de Bergse Plassen. Er is een groot toename van de kleine RIB’s  (kleine rubberen motorbootjes). Officieel mag er niet harder dan 6 km op de Bergse Plassen gevaren maar met grote regelmaat gebeurt dit toch. Daarom is het zwemmen op de Bergse Plassen ook gevaarlijker geworden omdat zwemmers te laat worden gezien.

Binnenvaartpolitiereglement (BPR)
Artikel 8.08. Watersport zonder schip
1.            Een persoon die zwemt dan wel die op andere wijze watersport bedrijft zonder gebruik te maken van een schip moet voldoende afstand houden van een varend schip of een varend drijvend voorwerp dan wel van een drijvend werktuig in bedrijf.

2.            Zwemmen, watersport zonder gebruik te maken van een schip en onderwatersport zijn verboden:
                a. op een wachtplaats of in de onmiddellijke nabijheid van een brug, een sluis of een stuw;
                b. in gedeelten van de vaarweg bestemd voor de doorgaande scheepvaart;
                c. in routes van veerponten;
                d. in havens en nabij de ingangen daarvan;
                e. in de nabijheid van meergelegenheden;
                f. in gebieden aangewezen voor snelvaren of waterskiën;
                g. in de door de bevoegde autoriteit aangewezen gebieden.

Tip 3: Zwem met een speciale zwemboei
Dit is een drijvende boei, vaak opblaasbaar, die je om je middel bevestigt en er voor zorgt dat je beter zichtbaar bent in het water. Deze boei drijft dan achter je aan tijdens het zwemmen maar daar merk je zelf niets van. Je kunt er bovendien op drijven als je kramp krijgt of moe bent. De meeste versies van tegenwoordig zijn zo gemaakt dat je je bezittingen zoals je telefoon en sleutels er ook nog veilig in kunt meenemen zonder dat ze nat worden.

Tip 4: Ga niet zwemmen als er Blauwalg in de Bergse Plassen aanwezig is
Als u in aanraking komt met blauwalgen of als u die bij het zwemmen binnenkrijgt, kunt u last krijgen van irritaties aan uw ogen of huid. Andere klachten zijn hoofdpijn, maag- en darmklachten en in sommige gevallen zelfs grotere gezondheidsproblemen. Douchen is altijd aan te raden na zwemmen in oppervlaktewater, maar vooral als in aanraking bent geweest met blauwalgen spoelt u zich dan goed af. Ook honden kunnen last krijgen van blauwalgen; laat uw hond daarom niet in water zwemmen wanneer daar blauwalgen zijn.

Blauwalgen zijn eigenlijk geen algen of wieren. Het zijn bacteriën. Een andere naam ervoor is cyanobacteriën. Ze leven van licht, koolstofdioxide en voedingsstoffen in het water. Als er veel voedingsstoffen in het water zitten en het warm is, kan dat een blauwalgenbloei veroorzaken. Tijdens een bloei kunnen de vele blauwalgen een drijflaag vormen. Omdat de onderkant van de drijflaag afsterft, komen gifstoffen (toxines) in het water terecht. Niet alle blauwalgen maken toxines aan. Als het water een vreemde kleur heeft of als er een stinkende laag met algenbrij op het water ligt, ga dan niet zwemmen en geef dit door aan de waterbeheerder.

Bij aanwezigheid van Blauwalg in de Bergse Plassen geeft de Gemeente Rotterdam dat aan met bebording.

Tip 5: Ga niet duiken
Duiken vanaf bruggen en in havens is in Nederland verboden. Maar ook zonder dit verbod en op alle andere plekken in het open water is beter om nooit het open water in te duiken. Je weet immers niet hoe diep het is, en wat er zich eventueel onder het wateroppervlakte bevind.

Tip 6: Trek zwemschoenen aan
Helaas zijn er nog steeds waterrecreanten op en rond de Bergse Plassen die het niet nodig vinden om hun eigen rommel op te ruimen. Stichting Bergse Plassen is regelmatig bezig met vrijwilligers en nieuwe initiatieven om zorg te dragen voor minder (geen) zwerfafval in, op en rond de Bergse Plassen. Toch komen er regelmatig berichten van zwemmers en hondenbezitters, die via de oevers het water in gegaan zijn, dat zij in het glas hebben gestaan of honden met glas in hun poot.

Tip 7: Watertemperatuur
Controleer de temperatuur van het water. Ga niet zwemmen bij een watertemperatuur onder de 15 graden en gebruik tot en met 18 graden altijd een wetsuit en badmuts.

Tip 8: Het weer
Check voor je zwemtocht ergens de weersverwachtingen zodat je niet plotseling in noodweer terecht komt.
Zeker bij onweer direct het water verlaten!

Voor meer info: KNZB of het boek “ZWEM” van Suzanne Brummel